Manufaktura Cukierków (ul. Nowy Świat 21)
O MANUFAKTURZE
Słodkie zapachy, cała gama kolorów oraz niepowtarzalny klimat – to nie bajka, lecz Manufaktura Cukierków najsłodsze miejsce w Warszawie. Miejsce, w którym odwiedzające osoby mogą zobaczyć, w jaki sposób metodą pochodzącą z XVII w., powstają małe słodkie oraz kolorowe arcydzieła. Wszystkie produkty wykonywane są ręcznie, począwszy od wylania gorącego karmelu na granitowy blat, po zabarwienie, nadanie mu smaku oraz krojenie. Karmelki produkowane są w blisko 80 smakach oraz 150 wzorach. Oprócz oryginalnych karmelków w Manufakturze Cukierków można znaleźć również kilkadziesiąt rodzai słodkości na patyku. Lizaki – duże, małe, zakręcone, z własną dedykacją oraz bajecznie kolorowe.
ATRAKCJE DLA DZIECI
Warsztaty kręcenia lizaków.
Warsztaty to wyjątkowa atrakcja podczas, której dzieci będą mogły zobaczyć, jak słodka masa zyskuje cudowny zapach, słodki smak oraz bajeczny kolor. Na koniec warsztatów każdy z uczestników będzie mógł samodzielnie ukręcić lizaka w wybranym przez siebie kształcie.
Pokazy ręcznego wytwarzania cukierków.
Podczas pokazów dzieci będą mogły zobaczyć, jak w 40 minut powstają małe słodkie arcydzieła oraz różnego rodzaju wzory tj.: uśmiechnięta buźka, postać z bajki czy też słodki owoc. Na koniec pokazów dzieci będą mogły spróbować cieplutkich słodkości.
WARTO WIEDZIEĆ
Manufaktura Cukierków działa również przy ul. Tamka 49 (wejście od ul. Ordynackiej) oraz w Toruniu przy ul. Szeroka 33.