Regionalne Muzeum Cebularza
O REGIONALNYM MUZEUM CEBULARZA
Jest kilka miast w Polsce, które słyną z charakterystycznych potraw/wyrobów spożywczych. Choć często się cebularze je, to mało kto wie, że pochodzą z Lubelszczyzny. Tylko uwaga – cebularz z supermarketu smakuje zupełnie inaczej niż ten właściwy, przygotowany zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Bez względu na to, czy i gdzie do tej pory próbowaliście tego przysmaku W Regionalnym Muzeum Cebularza podczas interaktywnego pokazu poznacie genezę powstania tego wspaniałego wypieku, który od setek lat napełnia żołądki i sprawia radość ludności z terenu Lubelszczyzny oraz ich gości. Podczas wizyty w tym miejscu goście dowiedzą się czegoś z historii Lublina, poznają legendę i przepis na cebularze oraz odkryją właściwości jego składników. W czasie pokazu na chwilę można stać się piekarzem przyczyniając się do powstania aromatycznych cebularzy. Wizyta w tym muzeum to edukacja, zabawa, lekkość, charakterystyczny zapach i wspaniała degustacja na zakończenie.
Warto wiedzieć
Na wizytę warto zarezerwować godzinę. Muzeum jest nieczynne w poniedziałki i wtorki. Pokazy odbywają się o określonych godzinach (od środy do niedzieli o godz. 11:00, 12:30, 14:30, 16:00). Obowiązuje rezerwacja miejsc na poszczególne pokazy. Można jej dokonać wysyłając przynajmniej 24h wcześniej e-mail na adres: muzeumcebularza@gmail.com lub dzwoniąc najpóźniej do godziny 10:30 w dniu pokazu pod numer: +48697146114.
Jeśli chcecie zobaczyć więcej zdjęć zobaczcie relację z otwarcia Muzeum TUTAJ.
Źródło informacji i zdjęć: www.muzeumcebularza.com.pl https://www.facebook.com/pg/muzeumcebularza/photos/?ref=page_internal